Angrina.nl

Van alle tijden

Er zijn onderwerpen, die niet echt (alleen) zijn toe te schrijven aan het verleden, niet echt aan het heden en niet echt aan de toekomst. Dergelijke onderwerpen die VAN ALLE TIJDEN zijn, of waarvan het juist de bedoeling is om de veranderingen/ontwikkelingen vanuit het verleden tot aan nu weer te geven, zijn ondergebracht in deze rubriek.

Achtereenvolgens worden behandeld:

  1. Vlag en familiewapen (Van Angeren)
  2. Ode aan Angeren (Peter Paul Doodkorte)
  3. Tijdschaal (canon) Angeren
  4. Reis door de tijd
    1. Het Kerkeind door de jaren
    2. Stratenpatroon (incl. woningbouw) door de jaren 
    3. Steenfabriekscomplexen door de jaren (nog in bewerking)

 


Het geslacht Van Angeren

Waar komt het wapen ‘Van Angeren’ vandaan (waar  de Angerse dorpsvlag van is afgeleid).

 

 

Robert Melchels mailde mij op 26 april 2020 dat de dorpsvlag van Angeren in 2009 door de Ondernemersvereniging Angeren gemaakt is naar het originele, oude wapen van het geslacht Van Angeren (zie rechterkolom).Die komt uit een 17de -eeuws handschrift in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het is het wapen van het adellijk geslacht van de jonkers Van Angeren, afstammelingen van de oorspronkelijke ridderfamilie Van Angeren in Angeren (13de en 14de eeuw). Dit originele wapen van Van Angeren is behandeld in Angers Verleden ( jaargang 7, nummer 1, voorjaar 2017, blz. 6, afb. 1).

Robert kondigde aan dat hij over dit onderwerp een groot artikel aan het maken is voor Angers Verleden.

Verder wijst hij erop dat de hiernaast weergegeven in het recente verleden getekende versie (die onder meer het voorblad van Dorpsplan Angeren van Strijdbaar Angeren siert) ontegenzeggelijk op dit wapen is gebaseerd, maar opmerkelijk is dat de kleuren rood, wit en blauw precies andersom zijn gebruikt. Opzet (creativiteit)? Vergissing? Of een speciale familietak? Dat blijft vooralsnog een raadsel.

 


 

 

 

Ode aan Angeren

Peter Paul Doodkorte (zoon van ….) koestert warme herinneringen aan zijn jonge jaren, doorgebracht in Angeren. Hij heeft er een ‘Ode aan Angeren‘ aan gewijd.

 

 

 


 

 

 

Tijdschaal Angrina_versie

Angeren door de jaren heen; een chronologisch overzicht van onderwerpen die werden behandeld in het Angers Verleden (tijdschrift van de Historische Kring Angeren). Dus eigenlijk een soort canon op dorpsniveau.
 
 

 

 


 

 

Van sommige onderwerpen is het juist leuk om de ONTWIKKELINGEN IN DE LOOP VAN DE TIJD te zien. Hierna en paar voorbeelden (die op termijn wellicht aangevuld gaan worden).

 

 

 

Het ‘Kerk Eind’ van Angeren

Het Kerk Eind qua stratenpatroon en bebouwing, hoe ontwikkelde zich dat tussen tussen 1810 en 1945?

 

 

 

 

 

Veranderingen in het stratenpatroon


Angeren is door de jaren gegroeid. Logisch. Maar in welke volgorde werden welke delen van Angeren met woningen gevuld? En welke wijzigingen/aanvullingen in het stratenpatroon had dat wanneer tot gevolg?

En natuurlijk wordt daarbij ook stilgestaan bij veranderingen die werden doorgevoerd voor het doorgaand verkeer, tot en met de Betuwse stoomtram toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Veranderingen in de steenfabriekscomplexen door de jaren (nog in bewerking)